Megtakarítás kamatadó kedvezménnyel
Amennyiben hosszú távú megtakarításait árfolyam-, illetve kamatadó mentesen szeretné gyarapítani, ideális megoldás lehet a Tartós Befektetési Számla.
 
A Tartós Befektetési számla konstrukció lényeges előnye, hogy a megtakarításainak 3-5 éves időtartamra történő elhelyezése esetén kamat- vagy árfolyamnyereség-adó mentesen, vagy kedvezményes adózás mellet juthat a megtakarítással elért kamatjövedelemhez.
 
Tartós Befektetési számla megnyitása azoknak ajánlható:
 
Bankunknál két típusú Tartós Befektetési Számla közül is választhat:
 
Tartós Befektetési Betétszámla, amely a forint megtakarítások bankbetétben történő elhelyezésére szolgál
Adófaragó Befektetési számla, amelynek kertében különféle forintban kibocsátott értékpapírokban és befektetésekben helyezhető el a megtakarítás összege.
 
Mindkét befektetési módozatra akár egyidőben is köthet külön Tartós befektetési szerződést, azonban egy pénzforgalmi szolgáltatónál évente csak egy Tartós Befektetési Betétszámla és egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható. Az értékpapír és a betétszámla között a szerződéskötést követően átjárás nem lehetséges, de az adott szerződésen belül szabadon válaszható meg a betétlekötés vagy a befektetés módja.
 
A kedvezményes adózás mértéke, ha a befizetés évét követő:
A Tartós befektetés futamidejét és a fizetendő kamatadó mértékét az alábbi ábra jól szemlélteti.
 
tbsz.jpg
 
A Tartós Befektetési szerződés a számlanyitás naptári évét követő 5. év utolsó napján jár le, azonban a megtakarítás és az addig jóváírt kamatjövedelem kamatadó mentesen új szerződés megkötése mellet további 5 évre Tartós befektetésben leköthető.
 
Érdemes minél előbb a gyűjtést elkezdeni, hiszen a kedvezményes adózás már a betétgyűjtési időszakban elért hozamra is vonatkozik.