Vakbarát verzió
2020. június 1.
 
 
befektetesek.jpg
A befektetési alapokról Nyomtatás
A befektetési alapokról általában
 
Mi az a befektetési alap?
 
A befektetési alap a kis- és nagybefektetők összegyűjtött megtakarítása, amelyeket felkészült pénzügyi szakemberek kezelnek. A befektetések koncentrálásának több előnye van: a nagyobb tőke könnyebben megosztható különböző befektetési lehetőségek között, a befektetett összegek könnyebben kezelhetők, és lényegesen csökkenthető a befektetések kockázata. A befektetési alapoknak két nagy fajtáját, a zárt- és a nyíltvégű alapot különböztetjük meg. A befektetési alap befektetési jegyeket bocsát ki a befizetett összegekre. A befektetők az alap hozamából, illetve megszűnésekor vagyonából a befizetett tőkéjük arányában részesednek. Az alapkezelők a befektetőktől a befektetési alapokban összegyűjtött megtakarításokat a kockázat csökkentése céljából különböző befektetési formák (állampapírok, kötvények, részvények, ingatlanok stb.) között osztják meg. A befektetők védelme érdekében az alapkezelőnek meghatározott időközönként (félévente) jelentést kell készítenie.
 
 
Miért előnyös Önnek?
 
A befektetéshez könnyű hozzáférni: Bármelyik munkanapon – előzetes bejelentés nélkül – tetszőleges összeget helyezhetnek el, illetve válthatnak vissza a befektetési alapokból.
 
Nincs lekötési idő: Ennél a megtakarítási formánál a befektetők szabadon dönthetik el, mikor és mennyi időre helyezik el pénzüket.
 
Szakértő befektetés-kezelés és átláthatóság: A befektetési alapok esetében az összegyűjtött vagyont a befektetés kezelők szakértő módon, az alapok nyilvános, mindenki által hozzáférhető Kezelési Szabályzatában meghatározott elveknek megfelelően kezelik.
 
Diverzifikáció – a kockázat megosztása: A befektetési alapok folyamatosan nagy számú eszközt tartanak portfoliójukban annak érdekében, hogy behatárolt kockázat mellett a lehető legmagasabb hozamot érjék el.
 
Költség- és idő megtakarítás: A legtöbb befektetés esetében igen fontos a piaci hírek folyamatos nyomon követése, értékelése, az értékpapírok kezelése. A befektetési jegyek vásárlása ennél sokkal kényelmesebb. A befektető minimális időráfordítással kiválaszthatja az egyén igényeihez legjobban igazodó befektetési alapot, mely méretéből eredően hatékony és alacsony költségű befektetést biztosít. A kis összegű, fix vételi és eladási jutalékok lényegesen kedvezőbbek az egyéb befektetések esetében megszokott díjaknál.
 
 
A befektetési alapok csoportosítása visszaválthatóságuk szerint
 
Nyílt végű befektetési alapok : A magasan kamatozó betétek, értékpapírok hátránya, hogy a pénzt hosszú időre kell lekötni, így szükség esetén lejárat előtt ahhoz nem, vagy csak jelentős kamatveszteséggel lehet hozzájutni. A nyíltvégű befektetési alapok ezt a problémát kiküszöbölik, hiszen a futamidő alatt az alapkezelő a nyíltvégű alapok befektetési jegyeit bármikor visszaváltja, és új befektetési jegyeket is hoz forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a befektetők ezekbe az alapokba bármikor elhelyezhetik megtakarításaikat, viszont szükség esetén a befektetett összeg az elért hozammal együtt tetszőleges időpontban felvehető. Több nyíltvégű befektetési alap befektetési jegye 1 Ft névértékű, ami lehetővé teszi bármekkora összeg befektetését. Nyíltvégű alapot eddig csak határozatlan futamidőre hoztak létre.
 
Zártvégű befektetési alapok : A zártvégű befektetési alapok befektetési jegyeit az alapkezelő a futamidő alatt nem váltja vissza, és a jegyzési idő lezárta után új befektetési jegyeket sem hoz forgalomba. Az eddigi zártvégű alapokat határozott futamidőre (1-5 évre) hozták létre. Befektetési jegyeket csak a másodlagos értékpapírpiacon lehet eladni és megvásárolni.
 
 
A befektetési alap működéséhez kapcsolódó szervezetek
 
Alapkezelő: Befektetési alapokat kezelő, megfelelő szakértői háttérrel rendelkező szervezet, amely a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2013. szeptember 30. napja előtt kiadott, vagy 2013. október 1-jét követő időszakban történt engedélyezés esetén a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedéllyel működhet.
 
Letétkezelő: A befektetési alapok vagyonát őrző, a különböző tranzakciókat technikailag lebonyolító, erre vonatkozó engedéllyel rendelkező bank, melynek törvényesség ellenőrző feladatai is vannak.
 
Forgalmazó: A forgalmazó bonyolítja le a befektetési jegyek eladását és vételét, ő biztosítja hozzá az ehhez szükséges rendszert.
 
 
Befektetési tanácsok
  • Mielőtt a befektető megtakarításait befektetési alapokba fektetné, érdemes átgondolnia, hogy életkora, éves jövedelme és az őt terhelő esetleges pénzügyi kötelezettségek alapján milyen befektetési alap számára a legkedvezőbb. Az állampapírba, államkötvénybe fektető konstrukciók jelentik a legbiztonságosabb befektetést, a részvényeket vásárlók esetében negatív hozam, azaz veszteség is elképzelhető.
  • A befektetés hozamát általában a kockázat növelése mellett lehet javítani. Azok a befektetési alapok, melyek részvényeket vásárolnak, nagyobb kockázatot jelentenek, míg az állampapírokba és kötvényekbe fektető alapok számára a biztonság az elsődleges. Amennyiben erre van lehetőség, érdemes megosztani a vagyont a különböző összetételű alapok között.
  • A kockázat attól is függ, hogy mennyi időre szól a befektetés, mert a hosszabb futamidő kevesebb kockázatot jelent. Szakértők szerint részvényalapokba minimum 3, kötvényalapokba minimum 1 évre érdemes befektetni.
  • A befektetési alapok előre nem ígérnek hozamot, így segítséget a tájékozódáshoz csak az alapok múltbeli teljesítménye nyújthat.
 
További információkért érdeklődjön a Kinizsi Bank fiókjaiban vagy kattintson www.takarekinvest.hu oldalra!
 
back
Vissza a főoldalra Vissza Lap tetejére
 
   
Elnök

Igazgatóság

Központ

Kollégák

Kérjen visszahívást

Küldjön e-mailt